icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Westluidense Poort Tiel

In opdracht van de gemeente Tiel voert van Hattum en Blankevoort in combinatie met andere Volker Wessels bedrijven het project Westluidense Poort Tiel uit. Na een uitgebreid tendertraject is de combinatie als beste uit de bus gekomen bij dit DBMO contract.

De Westluidense Poort is hét podium van en voor de stad en de regio. Een plek waar mensen elkaar ontmoeten, muziek maken, dansen, toneel spelen, cursussen, lezingen en debatten volgen en informatie halen. Naast het cultuurgebouw met een cultuurplein versterken ook de bouw van stadswoningen en appartementen (met op de begane grond ruimte voor commerciële activiteiten) en een ondergrondse parkeergarage de aantrekkelijkheid van het gebied. De parkeergarage, voor auto's en fietsen, zorgt voor een optimale bereikbaarheid van het gebied en biedt een parkeergelegenheid die niet meer afhankelijk is van hoogwater en evenementen. 

In de Westluidense Poort zijn straks een flink aantal culturele instellingen te vinden zoals:

  • de bibliotheek,
  • de Plantage, centrum voor de kunsten
  • expositieruimte ’t Klooster
  • poppodium Twentietoe

Werkzaamheden VolkerInfra

VolkerInfra ontwerpt en voert de engineering uit van de bouwkuip en de fundatie van het gebouw. Hierbij hebben we te maken met een uitdagende omgeving waarbij rekening moet worden gehouden met het naastliggend dijklichaam, aangrenzende bebouwing en sterk wisselende grondwaterstanden vanuit de Waal.

De bouwkuip is circa 14 meter diep, 110 meter lang en 50 meter breed en wordt uitgevoerd met een traditionele onderwaterbetonvloer van ongeveer 1.3 meter dik. De fundatie wordt uitgevoerd middels een paal-plaat fundatie.