icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq

PPP

Private partijen die publieke projecten financieren en jaren beheren en onderhouden. En een overheid die niet tijdens de bouw en oplevering betaalt, maar een periodieke (kwartaal)vergoeding gedurende de hele gebruiksduur. Public Private Partnerships (PPP) of Publiek Private Samenwerking (PPS) zijn een tendens.

Design & Build

PPP-projecten zijn een logische stap in de ontwikkeling waarbij de overheid veel meer verantwoordelijkheid bij de markt legt. Een meer integrale aanpak van de opdrachtnemer, het beter benutten van praktische kennis en minder overdrachtsmomenten en risico voor de opdrachtgever. Het combineren van D(esign) en B(uild) in één opdracht was een eerste goede stap.

Van product naar functie

De markt ontwikkelt zich door. Waar de vraag eerst een technisch product als een kunstwerk, weg of spoor was, is de vraag nu functioneel. Zorg voor een meerjarige goede beschikbaarheid van de infrastructuur. Dit betekent dat we naast bouwen en ontwerpen ook integraal verantwoordelijk zijn voor het beheer en onderhoud, de kosten over de hele gebruiksduur en zelfs de financiering.

Operational excellence

DBFM verlangt van de opdrachtnemer een visie op het project en de optimalisatie over een periode van 20 tot 30 jaar. Om de vooraf ingeschatte meerwaarde zowel tijdens de bouw als daarna waar te maken, focussen zowel betrokken overheden als marktpartijen zich de komende jaren sterk op het bereiken van ‘operational excellence' van projecten tijdens de exploitatie.