icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Duurzaam materiaalgebruik

Selectief en bewust de betonketen verduurzamen door middel van de Milieu Kosten Indicator en het betonakkoord.

STI-cyclus-grondstoffen-RGB_1.jpg

Specifieke levens cyclus analyse

Om de milieu belasting van een project te kwantificeren, werken we binnen de infra-branche met de Duurzaam Bouwen Calculator (DuboCalc). Deze is ontwikkeld door Rijkswaterstaat om de milieubelasting van materialen en energie gebruik gedurende de levensduur van een project, eenduidig te kunnen meten. VolkerWessels Infra Competence Centre gaat een stapje verder en maakt project specifieke levens cyclus analyses (LCA’s) van de toegepaste bouwmaterialen. Met deze analyse kun je van 11 milieu effectcategorieën de totale milieu kosten indicator (MKI) berekenen, wat een maat is voor de milieu belasting. Deze MKI’s gebruik je dan voor de invulling van de DuboCalc.

Om selectief en bewust beton in te kopen, is de CO2 uitstoot en de MKI toegevoegd aan de Mengselcodelijst voor beton. In de toekomst wil VolkerWessels Infra Competence Centre de MKI ook hanteren als selectiecriterium van de leveranciers.

Betonakkoord

Betonakkoord

VolkerWessels Infra Competence Centre is betrokken bij het betonakkoord. Dit is een samenwerkingsverband van publieke en private partijen om de betonketen verder te verduurzamen en er als keten sterker uit te komen middels een Betonakkoord. Een nationaal ketenakkoord voor duurzame groei van de sector. 

Doelstellingen van dit betonakkoord:

  • CO2 reductie minimaal 30% gereduceerd in de betonketen van 1990 t/m 2030. De ambitie is om zelfs 49% CO2 te reduceren in lijn met het klimaatakkoord.
  • Hergebruik beton reststromen. Hoogwaardig recyclen van beton dat aan het einde van de levensduur is, meer circulair.
  • Geen negatieve impact op natuurlijk kapitaal.
  • Focus op innovatie, kennis en onderwijs. Delen van kennis en innovatie bevorderen.
  • Toekomst van de samenstelling van beton steeds duurzamer