HomeNieuws Start bouw circulair viaduct bij Kampen

Start bouw circulair viaduct bij Kampen

Actueel

Van Hattum en Blankevoort, prefab-bouwer Consolis Spanbeton en Rijkswaterstaat bouwen samen het eerste circulaire viaduct van Nederland. Dat doen we vlakbij Kampen, waar het viaduct getest gaat worden door werkverkeer bij de bouw van de Reevesluis. VolkerInfra is verantwoordelijk voor het ontwerp van dit Viaduct. We experimenteren binnen het project met nieuwe techniek én brengen een nieuwe manier van samenwerken in de praktijk. Ook delen we de kennis die het project oplevert met andere partijen die willen bijdragen aan de ontwikkeling van circulair bouwen. Dat doen we binnen een open leeromgeving.

AI Circulair Viaduct.jpg

Circulair

Het viaduct is circulair, omdat de betonnen elementen waar het uit bestaat op een andere locatie volledig en ongeschonden opnieuw bruikbaar zijn. Zo is er geen afval, zijn er geen nieuwe grondstoffen nodig en worden gebruikte grondstoffen op de meest hoogwaardige manier opnieuw gebruikt. Dit is het eerste viaduct in Nederland dat zo wordt gebouwd.

Nieuwe manier van samenwerken

Bij dit project werken we ook op een nieuwe manier samen. Rijkswaterstaat heeft normaal gesproken de rol van opdrachtgever, en de bouwers die van opdrachtnemer. Maar de samenwerking die we nu zijn aangegaan met de bouwers is op basis van gelijkwaardigheid. Dat is noodzakelijk om volledig circulair bouwen mogelijk te maken.

Circulaire_LOOP_.jpg

Circulaire kennis delen

Met het circulaire viaduct creëren we een open leeromgeving waarbinnen we onze kennis delen met iedereen die een bijdrage wil leveren aan de ontwikkeling van circulair bouwen. Dat doen we om de transitie naar een circulaire economie te versnellen. We dagen iedereen uit die zelf ook kennis heeft van circulair bouwen om die kennis ook weer met óns te delen.

 

Met het eerste circulaire viaduct van Nederland dragen we op een innovatieve wijze bij aan de ambities van Rijkswaterstaat en Nederland. Namelijk: 49% minder CO2-uitstoot (ten opzichte van 1990) én circulair werken in 2030.

Projecten

Alle projecten

Nieuws

Meer nieuws

Eerste circulaire viaduct geplaatst bij Kampen

Actueel

Vandaag bereikte de circulaire infra een bijzondere mijlpaal, met de plaatsing van het circulaire viaduct vlakbij Kampen. Het...

Nederland krijgt in 2018 eerste circulaire viaduct

Actueel

Vandaag is het Circulair Ontwerp Consortium officieel van start gegaan. De circulaire ontwerpprincipes zijn bepaald, het...

Gerelateerde informatie

+