icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 25 april 2018

Platform Lima Schiphol duurzaam en innovatief opgeleverd

Schiphol heeft er een nieuwe parkeerstalling voor vliegtuigen bij. VolkerInfra Assetmanagement Schiphol bracht project platform Lima door middel van duurzaamheid, innovatie en samenwerking tot een succesvol geheel. Aanleg Lima buffer platform op Schiphol is in een later stadium omgedoopt tot het verlengde van de M-platformen.

Schiphol Limia_1

Duurzame oplossingen

Normaliter wordt gebruik gemaakt van een betonverharding voor vliegtuigopstelplaatsen, nu is er grotendeels gewerkt met betonklinkers. Betonklinkers vergen bij aanleg minder materieel en daardoor minder transportbewegingen. Bovendien kunnen deze bij einde gebruiksfase worden hergebruikt. Op één locatie is echter wel gedeeltelijk voor betonverharding gekozen. Hier ligt een in de jaren ‘80 aangelegd hemelwaterriool (Ø 1500 mm) dat niet bestand is tegen vliegtuigbelasting. Daarnaast is er zand en betongranulaat verwerkt in het platform dat afkomstig is uit de sloop van de oude A9.

Innovatie

De zware belasting van vliegtuigen op betonklinkers kunnen verzakkingen met zich meebrengen. VolkerInfra werkt met de nieuwste innovaties en technieken en houdt rekening met dergelijke situaties. Een belangrijk speerpunt voor dit project was kwaliteit. Voor het platform Lima is de “slimme” funderingswals met GPS toegepast, die zorgt voor een gelijkmatige verdichting. Hierdoor is de kwaliteitscontrole over de gehele oppervlakte aantoonbaar en consistent. Dit zorgt voor minder onderhoud.

Slim ontwerp en planning

Het typisch Nederlands weer is een risico dat kan zorgen voor vertragingen. Door eerder te starten én door een drainagestelsel op te nemen in het ontwerp, werd veel hinder voorkomen tijdens grondwerkzaamheden in het regenseizoen. Ten slotte, winterweer is geen ideale omstandigheid als het gaat om het aanbrengen van de belijning. Daarover is meegedacht met de klant en is er een innovatie uit Duitsland toegepast voor tijdelijke markering welke uitvoerbaar is tijdens vochtig en koud weer. Daardoor is het platform 6 weken voor de geplande datum opgeleverd. Schiphol maakt inmiddels functioneel gebruik van het nieuwe platform.

Facts

  • Project Lima is zes weken voor datum opgeleverd.
  • De nieuwe parkeerplaats is 20.000m2.
  • Het platform geeft plek aan zeven narrow bodies of drie wide bodies en één narrow body.
  • Het ontwerp is in 3D opgesteld.
  • Om het werk te realiseren is er een slipformpaver met een (baan)breedte van 10 meter gebruikt. Dit is vrij bijzonder omdat deze nauwelijks wordt ingezet in Nederland. De slipformpaver staat garant voor optimale kwaliteit van het betonwerk.
  • Het bouwteam voor dit project bestond uit ruim 40 man.
  • Met dit project is er een besparing van 26% gerealiseerd op de totaal aantal gereden kilometers.