icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 10 oktober 2018

Start bouw circulair viaduct bij Kampen

Van Hattum en Blankevoort, prefab-bouwer Consolis Spanbeton en Rijkswaterstaat bouwen samen het eerste circulaire viaduct van Nederland. Dat doen we vlakbij Kampen, waar het viaduct getest gaat worden door werkverkeer bij de bouw van de Reevesluis. VolkerInfra is verantwoordelijk voor het ontwerp van dit Viaduct. We experimenteren binnen het project met nieuwe techniek én brengen een nieuwe manier van samenwerken in de praktijk. Ook delen we de kennis die het project oplevert met andere partijen die willen bijdragen aan de ontwikkeling van circulair bouwen. Dat doen we binnen een open leeromgeving.

AI Circulair Viaduct.jpg

Circulair

Het viaduct is circulair, omdat de betonnen elementen waar het uit bestaat op een andere locatie volledig en ongeschonden opnieuw bruikbaar zijn. Zo is er geen afval, zijn er geen nieuwe grondstoffen nodig en worden gebruikte grondstoffen op de meest hoogwaardige manier opnieuw gebruikt. Dit is het eerste viaduct in Nederland dat zo wordt gebouwd.

Nieuwe manier van samenwerken

Bij dit project werken we ook op een nieuwe manier samen. Rijkswaterstaat heeft normaal gesproken de rol van opdrachtgever, en de bouwers die van opdrachtnemer. Maar de samenwerking die we nu zijn aangegaan met de bouwers is op basis van gelijkwaardigheid. Dat is noodzakelijk om volledig circulair bouwen mogelijk te maken.

Circulaire_LOOP_.jpg

Circulaire kennis delen

Met het circulaire viaduct creëren we een open leeromgeving waarbinnen we onze kennis delen met iedereen die een bijdrage wil leveren aan de ontwikkeling van circulair bouwen. Dat doen we om de transitie naar een circulaire economie te versnellen. We dagen iedereen uit die zelf ook kennis heeft van circulair bouwen om die kennis ook weer met óns te delen.

Met het eerste circulaire viaduct van Nederland dragen we op een innovatieve wijze bij aan de ambities van Rijkswaterstaat en Nederland. Namelijk: 49% minder CO2-uitstoot (ten opzichte van 1990) én circulair werken in 2030.